La semana pasada estuvimos en
Arthur’s Pass, uno de los principales pasos de los Southern Alps (Alpes
neozelandeses) que permiten ir de costa a costa de la Isla Sur. El parque
nacional de Arthur’s Pass fue creado en 1929 y fue el primero de la Isla Sur,
tercero de Nueva Zelanda.
El pueblo en el que estuvimos,
Arthur’s Pass Village, está en el corazón del parque nacional y tiene la
friolera de treinta habitantes permanentes, dos de ellos niños. Casi como
Villar de Argañán, famoso pueblo de la provincia de Salamanca donde, entre
otras cosas, se pueden visitar los famosos grabados prehistóricos de Siega Verde.
Cuando el año pasado visitamos
Nueva Zelanda durante un par de meses, lo primero que hicimos fue ir de
Christchurch hasta Lake Paringa atravesando los Alpes por Arthur’s Pass. Nos
impresionó tanto que nos prometimos que si volvíamos, buscaríamos una familia
de helpex ahí.
Así que en nuestra segunda visita
a la Tierra Media estuvimos con Renèe y Geoff que hace tres años decidieron que
querían vivir una aventura antes de hacerse demasiado mayores así que se fueron
de Wellington y montaron un Bed and Breakfast en el pueblo de Arthur’s Pass.
Ahí la meteorología no nos
acompañó demasiado (la buena, la mala estuvo con nosotros tan ricamente) así
que nuestras tareas fueron de interior.
Yo tuve la misión de arreglar una
parte del suelo de la cocina cortando piezas de madera con la sierra de calar
(por favor, tararear ahora la melodía de Bricomanía) para encajarlas en unos
huecos que previamente estaban llenos de hormigón que rompí con cincel y
martillo. Muy bueno para el estrés, para el que lo tenga.
Marina, además de algo de bricolaje,
se lo pasó pipa cocinando con la nueva máquina de Renèe (la máquina no cocina
pero amasa, pica, tritura, pulveriza, licua e incluso permite aislar el Bosón
de Higgs). Así que tuvimos helado casero de fresas un día y de piña otro, pan,
pasteles… Todo muy bueno y sano.
Avalanche Peak
Justo el día después de llegar a
casa de Renèe y Geoff hizo sol así que nuestra tarea fue irnos de excursión.
Escogimos subir hasta el Avalanche Peak porque Òscar lo hizo el año pasado y
nos dio mucha envidia con sus fotos.
Por si alguien viene de visita
por aquí y se anima a hacer esta excursión ahí va una recomendación. Hay dos
caminos hasta la cima. El menos empinado, pero más largo, es el Scot. Es el que
hicimos nosotros y es muy empinado así que el otro debe ser una pared.
En la zona de la cima nos
encontramos con varios Keas, que son el único loro alpino del mundo. En
principio también son el segundo pájaro más listo del mundo, sólo superados por
El Dioni. Es broma, por el cuervo. Está prohibido darles de comer, pero debe haber
algún grupo social ajeno a la norma (yo me inclino por turistas no alemanes,
ningún alemán se saltaría una norma, excepto Johan Mueleg, pero es
nacionalizado español) por lo que los Keas te siguen en la ascensión,
conspirando (no en silencio, parecen orcos hambrientos) porque saben que tarde
o temprano sacarás el bocadillo. O un libro.
Esto es verídico. En la cima del
Avalanche Peak, que son unos diez metros cuadrados de rocas puntiagudas, a la
que se tarda en llegar un mínimo de cuatro horas, nos encontramos a un guiri en
pantalones cortos y sin anorak al que un Kea le intentó robar el libro que
llevaba en la mochila. Menudos zoquetes los dos. El Kea por no coger el
bocadillo y el guiri por no llevar anorak.
Yo tomé nota del incidente e
inmediatamente cerré el bolsillo de la mochila para que ningún Kea intelectual
me robase el ejemplar de las Páginas Amarillas que cargo cuando subo montañas.
Una vez hechas las fotos de rigor
en la cima nos volvimos para casa donde esa noche pudimos escuchar kiwis en el
jardín.
Bealey Spur Track
No volvió a hacer sol hasta el
día de nuestra partida, que tampoco lo hizo en Arthur’s Pass, pero sí donde
fuimos de excursión.
Decidimos hacer una excursión que
sale del valle Bealey y sube hasta un refugio que construyeron los pastores trashumantes
de la zona.
El camino está bien indicado y es
fácil. No es llano, pero puede hacerse sin gatear. Básicamente se va andando
por la cresta de una montaña que separa dos valles, el Bealey que es glaciar, y
el de la izquierda según se sube (no sé el nombre) que es fluvial. Para los no
geólogos, un valle fluvial tiene forma de uve mientras que uno glaciar tiene
forma de u. En la siguiente foto se ve muy bien la diferencia.
Una vez llegamos al refugio
(entre tres y cuatro horas de caminata) nos encontramos a dos chicas
extranjeras que nos miraron con los ojos muy abiertos y hablando con tono
enfadado nos dijeron que habían estado dando vueltas como pollos sin cabeza por
todas partes y que no habían encontrado más señales por lo que se volvían.
Reprimimos nuestro impulso de darles un poco de papel de plata para que se
hiciesen un gorro y pudiesen seguir buscando señales sin peligro a que los
extraterrestres les leyeran el pensamiento y las despedimos amablemente con un
aplauso silencioso.
Cierto es que los triangulitos
fucsia que indican el camino acaban en el refugio, pero también es cierto que
el camino de cabras que lleva hasta la cima de la montaña es más que evidente.
En fin, esperemos que nunca tengan que coger el metro.
Vista la cima nos volvimos al
refugio a tomarnos nuestros bocadillos hechos con pan y hamburguesas caseras.
Marina los preparó con los restos
de la cena de la noche anterior y con el ansia de aprovecharlo todo le quedaron
tan anchos que tuvimos que hacerles una foto. Fuimos la envidia de los tres
excursionistas que se cruzaron con nosotros mientras comíamos.
El kiwi
En el principio de los tiempos
los pájaros eran felices viviendo en Aotearoa ya que no había depredadores y
los árboles daban abundantes frutos.
El kiwi volaba hasta las copas de
los árboles para alimentarse hasta que se dio cuenta de que en el suelo había
muchísimos frutos perfectamente maduros que se habían caído de los árboles.
Empezó a alimentarse en el suelo por lo que perdió fuerza en las alas al no
necesitar volar hasta los árboles.
Un día el dios del Cielo decidió
convocar una reunión de todos los pájaros de Nueva Zelanda, que tendría lugar
en las nubes. El kiwi intentó ir, pero había engordado tanto que sus débiles
alas eran incapaces de hacerle volar.
El dios del Cielo se dio cuenta
de que faltaba el kiwi en la reunión, por lo que empezó a llamarlo. Al no
obtener respuesta mandó al resto de pájaros a buscarlo. El kiwi, muy
avergonzado por ser incapaz de volar y estar gordo como un ceporro, decidió
esconderse de sus congéneres para siempre, que emplean la luz del día para
buscarlo y descansan por las noches.
Por este motivo el kiwi es un
pájaro que no vuela que tiene que aprovechar para alimentarse durante la noche,
por vergüenza a que le encuentren y le lleven ante el dios del Cielo.
No podemos acabar esta
actualización sin comentar que Jester House Cafe ha sido nombrado mejor Cafetería de
Nueva Zelanda 2013. ¡Felicidades!
Enrique & Marina
English Version
We were living in Arthur’s Pass
Village, which is in the hearth of the National Park and has about thirty
permanent residents, two of them children. More or less like Villar de Argañán,
well known all over the world because of Gaudi’s church: Sagrada Familia.
Joking! Sagrada Familia is located in Barcelona and Villar de Argañán, in the
province of Salamanca, is the village where Enrique’s mother comes from.
The past year, during our little
holiday in New Zealand, we just drove the amazing road that crosses the Alps
going from Christchurch to the West Coast. Of course we stopped and took
pictures but we were so impressed that we told ourselves that if we ever had
the chance to go back, we’ll stay with a helpX family there.
And so we did. On our second time in Aotearoa we spent some time
with Renèe and Geoff. Three years ago, they decided to start a magnificent
adventure before getting too old to cope with the extreme weather in Arthur’s
Pass. The challenge was moving from Wellington (where the weather’s pretty
crazy, too) to this tiny village and open a B&B/homestay there.
While we were there, the weather wasn’t with us… Well, the bad
weather was, all the time, every single minute. Then, all our jobs were
indoors.
Enrique’s mission was fixing a part of the wooden floor. The back
part of the house was built as an extension so you could see some bits of
concrete in the floor coming from the old walls. First, he broke a part the
pieces of concrete with a cold chisel and removed them from the ground. Then,
he cut wooden pieces with the shape of the gaps using the jigsaw and fit them
in their place. Finally, he filled the joints between the old and new wood with
glue and sawdust.
As for me, a part form some little DIY jobs, I spent most of my time
playing around in the kitchen with Renèe’s new machine. I thought I wanted to
get a Kitchen Aid when I settle down somewhere but I was wrong. Luckily I’ve
discover soon enough that what I really “need” is a Keenwood machine like Renèe’s
one. This wonderland not only mixes like any plain Kitchen Aid but also has
different power points to fit attachments such as a slicer, a food processor, a
juicer, a mincer and many more accessories. But my favorite among all of them is
the ice cream maker that fits on the mixing bowl and makes smooth beautiful ice
cream. So we had strawberry ice cream and pineapple ice cream, but also
homemade bread, pizza, pasta and cakes. Delicious, wholesome and healthy, and
the guests loved them.
Avalanche Peak
Just the day after our arrival to Renèe and Geoff’s place, it was
amazingly sunny so our “job” was going for a hike. We chose the Avalanche Peak
because our friend Oscar climbed it the past year and we were very jealous
after seeing his pictures.
There’re two ways to reach the
top of the peak. The Scot’s track is less steep and
slightly longer. We chose this one and it is pretty steep so the other one, the
Avalanche track, must be like a wall. Obviously, the views are the same and you
can even go up one track and go down using the other.
In the summit we saw a few keas, which are the only alpine parrots
in the world. Apparently, they’re also the second smartest bird on the world,
immediately after Madoff. That’s a joke, I meant after the crows. Feeding the
keas is forbidden but there must be a social group unaware of this rule
(probably not-German-tourists because they’d never brake a rule). The keas
track you while you’re climbing the mountain, conspiring (quietly, like hungry
orcs). They know that all the mountaineers will produce some food from their
backpacks at some point. Or a book.
That’s a true story. In the Summit of the Avalanche Peak, which is basically
about 10 square meters of sharp rocks and it’s about 4 hours far from any place
where you get driving, we met this guy wearing shorts and carrying a book in
his backpack instead of a coat. Crazy people.
As soon as Enrique saw that, he rushed to close the zip of his
backpack, just in case another intellectual Kea decided to steal the copy of
the Yellow Pages he always takes with him while climbing mountains. You never
know when you’ll need a plumber!
After taking a few pictures at the top, we went back home and, that night,
we heard kiwis in the forest at the back of the house.
Bealey Spur Track
The sun didn’t show again in Arthur’s Pass until the day we left. Not
even then, actually, but it did a few kilometers South, where we went for a
walk.
The track starts in the Bealey Valley and leads you to an old shepherds’
hut which is now a trampers’ hut owned by the DOC.
The track is well signed and easy. It’s a bit steep but you don’t
have to climb. The path is developed on the ridge of a mountain that separates
two valleys: the Bealey, which is a glacier-shaped valley and a fluvial valley
on the left as you go up that we didn’t get the name. For the ones who don’t understand
a word about geology: fluvial valleys are V-shaped while glacier ones are
U-shaped. In the next picture you’ll clearly see the difference.
Once we reached the hut (between three and four hours) we met two
foreign girls staring at us and talking in a language that we couldn’t
recognize but sounded like they were upset. Then, they told us that they’d been
looking for the next branch of the track but they didn’t manage to find it, so
they were going back.
Well, there weren’t any more pink plastic triangles indicating the
way, but we could clearly see a formed path on the ridge of the mountain just
in front of us. So it was just a matter of making your way to there.
Unfortunately, they didn’t see that and they missed the views. We hope they
never have to take the metro in Barcelona, Paris or London.
After enjoying the great views from the top and taking a few
pictures, we made our way back to the hut and ate a picnic. We had sandwiches
with home-baked bread, salad and homemade burgers.
Actually, I used the leftovers of the previous day dinner and I
wanted to empty as many containers as possible so there’ll be more room
available in the fridge. Thus, the sandwiches were so thick and we had to take
a picture. All the hikers looked at us with envy while we were eating.
The legend of the kiwi
At the beginning of the time, the birds were happy living in
Aortearoa because there weren’t any predators and the trees produced plenty of
fruits for them to eat.
The Kiwi used to fly to the tree-tops to eat these fruits until he
realized that there were heaps of perfectly ripe fruits on the ground which had
fallen down from the tops. Then he started eating this berries on the ground
and gradually lost his strength on the wings because of not using them to fly
anymore.
One day, the God of the Sky organized a meeting for all the New
Zealand birds in the clouds. The Kiwi wanted to assist but he had put in so
much weight that his wings were too weak to help him fly.
The God of the Sky noticed that the Kiwi wasn’t there and started
calling him. But he didn’t get any answer. Then, all the other birds were sent
to look for the Kiwi. However, the Kiwi, too embarrassed about being fat and
unable to fly, was hiding. From then on, he’ll hide during the day, when the other
birds look for him, and will go out at night, when everyone else is resting.
Therefore, the Kiwi is a non-flying bird that has to get feed at
night, while none of its congeners can catch him and take him to see the God of
the Sky.
Finally, we don’t want to finish this update without saying that
Jester House has received the 2013 NZ Café of the Year
award! Congratulations!
Enrique & Marina
Podeu enviar la foto de les valls als de la ETSECCPB, que segur que l'aprofiten a classe ;) Records!
ResponderEliminarBonitas excursiones con loros incluidos.
ResponderEliminarBesos.
MAT